De eerste twee maanden van André Kaan

André Kaan is per 1 mei gestart als nieuwe COO bij EDSN. Hij heeft met veel betrokkenen al kennisgemaakt. André deelt zijn eerste en enthousiaste ervaringen van de afgelopen maanden.

Wat was je eerste indruk?

Bij EDSN, maar ook in de energiesector, zie ik betrokken en hardwerkende medewerkers. Iedereen is gedreven om samen mooi werk neer te zetten. EDSN is naar mijn eerste indruk goed te vergelijken met een succesvolle scale-up en daarmee lijkt de uitdaging die er nu ligt heel erg op Planet Internet, waar ik vroeger heb gewerkt. Daarnaast zie ik dat er bij EDSN ook nog veel verbeterpotentieel is, dus dat biedt alle mogelijkheden. Het is voor mij op dit moment nog een complexe en uitdagende omgeving vanwege het nieuwe speelveld (de energiesector) en de vele afkortingen, maar ik hoop en verwacht het e.e.a. mij snel ‘eigen’ te maken. Deze complexiteit zie je ook terug in speelveld van de stakeholders (netbeheerders/opdrachtgevers), marktpartijen en alle nieuwe processen. Ik kom volgens mij op het juiste moment binnen. EDSN is net een groot schip dat door een hevige storm is gegaan en nu bezig is om alle lijnen goed strak te trekken zodat we weer scherp aan de wind kunnen gaan varen.

Waarom vond je het aantrekkelijk om bij EDSN te gaan werken?

Ik wil graag een bijdrage leveren aan de energietransitie en zie daar volop oppurtunities bij EDSN. Het is niet alleen maatschappelijk relevant, maar (ook voor generaties na ons) een hot topic. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren al veel kennis opgedaan, waarvan ik denk dat deze hier goed van pas kan komen. Ik heb o.m. gewerkt in de consultancy, bij ING en KPN en NS. Daarnaast heb ik ruime IT ervaring in de Lean, Agile en SAFe transitie. Deze kennis en ervaring wil ik nu inzetten om samen met ons team verbeteringen in de energiebranche te realiseren.

Wat zie je als grootste uitdaging bij EDSN én in de sector?

Er zijn veel partijen en daarmee is vooral de grootste uitdaging om samen meerwaarde te leveren in de keten. Dit geeft invulling aan onze strategie om de data/IT dienstverlener te zijn van de netbeheerders. Daarin is mijn rol om samen met jullie te zorgen voor robuuste doch wendbare processen.

Waar ga je nu als eerste mee aan de slag?

De OGSM is leidend en geeft richting. Ik ben blij dat EDSN deze heeft gemaakt. Hiermee heb ik de afgelopen 7 jaar bij NS gewerkt en het helpt heel erg goed om richting te geven. Op dit moment vindt er nog afstemming plaats over de speerpunten waar wij mee aan de slag gaan. Dit doen we uiteraard samen met de netbeheerders. Daarnaast zie ik dat we een stap hebben gemaakt in het Agile/SAFe werken, maar er wordt ook nog met waterval gewerkt in de Programma regieorganisatie (Pro). Door Agile nog verder door te voeren, kunnen we bouwblokken standaardiseren en daarmee samen wendbaarder worden. De bereidheid is er en ik hoop dat we dit in de komende jaren samen kunnen uitbouwen. Zodanig dat we een beter wendbaar proces en organisatie krijgen. Om in de zeiltermen te blijven: alle hens aan dek, om samen de energietransitie voor de wind te laten gaan!

 

 

Bekijk ook andere artikelen van de nieuwsbrief