EDSN deelt ervaringen van transitie AS2 naar AS4 op EUW 2019

Parijs, de stad van het licht met wereldberoemde bezienswaardigheden, exclusieve modewinkels, mengelmoes van architectuurstijlen en van 12 november tot 15 november 2019 de stad van de European Utility Week (EUW).

Deze editie van de EUW stond in het teken van de energietransitie, duurzaamheid en opslag. In verschillende presentaties werden business cases en toepassingen gedemonstreerd en in een grote hal stonden diverse exposanten van slimme meters, batterijen, condensatoren en andere hardware, maar ook exposanten met software voor smart grids en toepassingen voor de utility sector. Een fraaie mix van internationale partijen die elkaar treffen op het gebied van gas, elektra en water.

Ervaringen van onze transistiereis naar het AS4 communicatieprotocol

Door één van onze system integrators zijn wij gevraagd om een presentatie te geven over de transitie van het communicatieprotocol AS2 naar AS4 voor de uitwisseling van allocatie- en reconciliatieberichten gas voor de Nederlandse energiesector. De transitiereis verliep niet altijd ‘over rozen’ en wij wilden dan ook graag onze lessons learned delen met andere partijen. Daarnaast lopen wij wel voorop als het gaat om centralisatie van informatie-uitwisseling en implementatie van security richtlijnen voor deze uitwisseling.

Wij hebben onze transitiereis van AS2 naar AS4 toegelicht aan de hand van onderstaande punten:

  • Hoe de transitiereis werd geïnitieerd door regelgeving van de Europese Commissie om AS4 in te voeren voor grensoverschrijdende informatie-uitwisseling voor gas.
  • Het besluit van de NEDU om AS4 voor de informatie-uitwisseling van allocatie- en reconciliatieberichten voor gas in te voeren in Nederland. Dit vanwege toenemend beveiligingsrisico’s met AS2, het peer-to-peer landschap waarbij elke partij tientallen AS2 connecties moest onderhouden met andere partijen voor het uitwisselen van deze gasberichten.
  • De uitdaging waarmee wij werden geconfronteerd om in een kort tijdsbestek de transitie van AS2 naar AS4 vorm te geven.
  • De terugblik naar eerdere wijzigingen die in het peer-to-peer landschap zijn doorgevoerd zoals de transitie van TLS 1.0 naar TLS 1.2. Die transitie verliep moeizaam vanwege de veelvuldige afstemming met elke geconnecteerde partij in het peer-to-peer

Nederland als eerste met een centrale AS2/AS4 Nexus hub

Met deze onderbouwing hebben we onze succesvolle aanpak voor de transitie van AS2 naar AS4 gepresenteerd; een centrale AS2/AS4 Nexus hub. Vanaf mei 2018 hoeven partijen nu nog maar één connectie met deze hub te onderhouden. Daarnaast kan elke partij de transitie naar AS4 in een afgesproken periode uitvoeren in plaats van een ‘big bang’ voor alle partijen. We hebben de presentatie afgerond met de business benefits en onze lessons learned voor de betrokken partijen en voor de Nederlandse energiesector.

De presentatie werd goed ontvangen. Met de vraag of wij in Nederland hiermee voorop lopen in Europa, was ons antwoord dat wij, voor zover wij weten, het eerste land zijn met de implementatie van een centrale AS4 hub voor allocatie- en reconciliatieberichten gas.