Voor organisaties die gebruik maken van het EAN-codeboek met gegevens van gas- en elektriciteitsaansluitingen is het nu mogelijk om gegevens te verkrijgen via een Application Programming Interface (API). De gegevens worden bijna real-time ontsloten vanuit het centraal aansluitingenregister (C-AR). Deze nieuwe service is voor iedereen die wil beschikken over real-time data voor een goede dienstverlening aan hun klanten.

 

Nieuwe service zorgt voor betere dienstverlening aan consumenten

Wanneer bijvoorbeeld de consument toestemming geeft aan een onafhankelijke diensten aanbieder (ODA) voor het uitlezen van de meter, dan controleert de ODA de gegevens via Eancodeboek.nl in het openbare EAN-codeboek. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor energieprijsvergelijkers (EPV’s) en energieleveranciers. Het EAN-codeboek is een administratie waarin netbeheerders aan elke gas- en elektriciteitsaansluiting in Nederland een eigen EAN-code hebben toegekend. Iedereen kan via deze website de gegevens van zijn aansluiting opzoeken en ook zien wie de netbeheerder is. Deze website wordt echter maar één keer in de maand bijgewerkt en is daardoor niet altijd actueel.

Daarom heeft EDSN een real-time dataservice ontwikkeld voor iedereen die wil werken met real-time data. De aansluitgegevens zijn rechtstreeks via de interface (API) te benaderen. Met de koppeling tussen het C-AR en deze nieuwe service kan iedereen toegang hebben tot real-time data en hoeft niet meer gewacht te worden op de maandelijkse update van eancodeboek.nl.

Gebruik van de API service

Wil je gebruik maken van de API dan is een zogenoemde ‘API key’ verplicht. Hiermee monitoren we het gebruik van de API. Je kunt de ‘API key’ aanvragen via dit formulier waar ook relevante documentatie staat onder API docs. De key wordt direct door EDSN gegenereerd, waarna je een mail ontvangt en de API direct kunt gebruiken.

Heb je een vraag over deze nieuwe dienst, dan kun je die stellen via servicedesk@edsn.nl.

2 december 2021