Meetketenpiek jaarovergang 2021 – Betrouwbaar, voorspelbaar en efficiënt

De jaarovergang nadert en dat betekent dat er ook weer een meetketenpiek nadert. Een periode waarin de meeste leveranciers vanwege de halfjaarlijkse tariefwijziging de meterstanden van aansluitingen willen vaststellen. Dit gecombineerd met het vaststellen van standen voor de verbruiksoverzichten zorgt voor een piekbelasting op onze centrale EDSN systemen. Als EDSN moeten en willen we tijdens deze piekbelasting ‘in control’ zijn.

Om dit in goede banen te leiden zijn er in de loop van 2019 en 2020 al vele aanpassingen gedaan zoals het opwaarderen van de hardware. Tijdens de laatste 3 halfjaarlijkse meetketenpieken hebben we gezien dat deze verbeteringen de stabiliteit en performance van het C-AR aanzienlijk hebben verbeterd. Hierdoor hebben we de afgelopen meetketenpieken zonder problemen kunnen verwerken.

Net zoals bij de vorige pieken gaan we ook nu weer in gesprek met onze ketenpartners om een zo goed mogelijke voorspelling te doen over de aantallen berichten die op ons afkomen. Waar nodig maken we weer afspraken over de spreiding van berichten, zodat onze systemen minder belast worden. We monitoren dagelijks de belasting op onze systemen en bespreken dit dagelijks met de gehele keten. Zowel de aanpassingen op de systemen als de spreiding in berichten van leveranciers zorgt ervoor dat wij de markt goed kunnen blijven faciliteren, ook in piektijden.