Nexus

Nexus

Berichtenuitwisseling voor gas via centrale Nexus hub

Toelichting ‘Nexus’
Binnen de groothandelsmarkt voor gas wisselen de landelijke netbeheerder Gasunie Transport Services B.V. (GTS) en de regionale netbeheerders allocatie en reconciliatie berichten uit met leveranciers en programmaverantwoordelijken. Deze uitwisseling gebeurde oorspronkelijk ‘peer-to-peer’ via AS2 communicatieprotocol, waardoor iedere partij de connectiegegevens, technische gegevens en beveiligingscertificaten voor de overige partijen moest administreren. Met het Europese besluit voor het nieuwe AS4 communicatieprotocol en de beveiligingsrisico van AS2, was een transitie van AS2 naar AS4 vereist. Sinds mei 2018 hebben we een centrale AS2/AS4 hub Nexus beschikbaar.

Door de centrale AS2/AS4 hub Nexus is de ‘peer-to-peer’ uitwisseling veranderd in een centrale uitwisseling. De hub verzorgt de protocolconversie van AS2 naar AS4 en visa versa. Andere functies van de centrale AS2/AS4 hub Nexus zijn:

  • Partij administratie
  • Validatie op berichttype, afzender en ontvanger
  • Monitoring berichtuitwisseling

Partijen voor de groothandelsmarkt voor gas onderhouden nu nog maar één connectie met de hub. Het is hierdoor mogelijk om per partij beheerst en binnen een afgesproken periode over te gaan naar AS4 in plaats van een ‘big bang’ voor alle partijen.