Portaal CTS in beheer bij EDSN

EDSN neemt het beheer en onderhoud op CTS over van Liander en heeft nu de volledige assurance op de applicatie. Het gedetacheerde Lianderteam bij EDSN leidt tot nauwe samenwerking voor verdere optimalisatie van de marktfacilitering.

In 2017 had elke netbeheerder zijn eigen centrale toegangsserver (CTS) voor het afhandelen van P4-aanvragen voor meetdata uit slimme meters. In principe zouden deze CTS-en exact gelijk moeten werken, maar de markt ervaarde toch minimale verschillen in de afhandeling van P4-aanvragen. In 2017 heeft Liander (inclusief Enduris) haar lokale verouderde CTS systeem vervangen door een cloud oplossing. De architectuur van deze oplossing maakte het mogelijk dat andere netbeheerders ook gemakkelijk hiervan gebruik konden maken. In 2018 zijn Enexis (inclusief Coteq en Rendo) en Westland ingestapt en in 2019 ook Stedin. Functionele wijzigingen konden vanaf dat moment op één plaats geïmplementeerd worden, wat het gemakkelijker en goedkoper maakte. Het beheer en onderhoud van de portaal CTS lag nog steeds bij Liander. Een logische stap was om dit centraal onder te brengen bij EDSN.

 

Volledig Liander team draait mee in de waardestroom Meetdata bij EDSN

In 2020 is het traject gestart om het beheer en onderhoud bij EDSN onder te brengen. Vanaf 1 januari 2021 is dit een feit, waarmee ook de assurance vanuit EDSN wordt aangestuurd.

Rens Berntsen, Product Owner van Liander: “Het portaal CTS scrumteam bestaat momenteel nog voor 100% uit Liander medewerkers die bij EDSN zijn gedetacheerd. Wij draaien nu volledig mee in de waardestroom Meetdata van het EDSN portfolio. De samenwerking met de andere scrumteams en waardestromen heeft hiermee een vliegende start gekregen. We werken inmiddels ook al nauw samen met de waardestroom Foundation voor de verhuizing van het datacenter en het inrichten van de services voor IC263 (opvragen van verbruiksdata). Ik verwacht op korte termijn ook samenwerking met andere waardestromen. Hopelijk kunnen we met het scrumteam op korte termijn ook in Amersfoort onze gezichten laten zien. Door Covid-19 is het daar helaas nog niet van gekomen.”

 

Bekijk ook andere artikelen van de nieuwsbrief