Versterking van samenwerking in de keten bij C-ARM

Voor de applicatie C-ARM hebben wij nu het volledige beheer overgenomen van het programma op 28 november 2019. Onze aandacht ligt op het beheer van Enexis en het treffen van de voorbereidingen op de tweede instapper Stedin op 30 december 2019.

Bij de Go-Live van Enexis stonden onze functioneel beheerders met één been in het programma en met de andere been in de EDSN lijnorganisatie. Dit bleek niet handig voor het team. Sinds 15 november is een onderverdeling gemaakt: één dedicated beheerteam (R2) voor de lijnorganisatie en één voor het programma (R3). Daarnaast hebben we verbeterslagen gemaakt op het gebied van samenwerking en afstemming tussen EDSN en de netbeheerders aan het ene koppelvlak en tussen EDSN en CGI aan het andere koppelvlak.

Beheerders van CGI en EDSN werken op locatie samen aan incidenten om deze zoveel mogelijk binnen de DVO tijden op te lossen. We merken aan de dashboards dat deze werkwijze goed werkt. Het aantal incidenten van 20 tot 30 per dag is verminderd naar een paar incidenten per dag. Er zijn nog wel een aantal issues waarvan wij de oorzaak nog niet kunnen verhelpen vanwege de freeze op R2. We werken daardoor met goed beschreven workarounds wat wel extra aan beheercapaciteit kost.

“Ik vind investeren in de relatie en elkaar vertrouwen belangrijk. Fouten kunnen gemaakt worden, maar het is van belang dat wij elkaar recht in de ogen blijven kijken en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voelen en delen.“
Halil Toprak – Manager C-ARM beheerteam

Terugblik instap Enexis

Met alle goede voorbereidingen was de instap van Enexis alsnog een spannend moment. Na livegang zag je overlap in werkzaamheden vanuit het nazorgteam (programma) en het beheerteam (EDSN) wat onwennig verliep. Inmiddels hebben we meer rolvastheid en structuur in de processen. Dit zorgt voor meer stabiliteit, maar we zijn er nog niet. Er is nog een aantal aandacht- en verbeterpunten dat we gezamenlijk moeten oplossen met het programma en CGI. Denk hierbij aan de realisatie van de DVO KPI’s, functionele monitoring en de proces volwassenheid in de samenwerking met duidelijke taken en verantwoordelijkheden.

Lessons learned mee naar instap Stedin

We hebben geconstateerd dat niet alle mensen goed wisten welke procesafspraken waren gemaakt in het nazorgplan Enexis. Voordat we live gaan met Stedin organiseren we vanuit EDSN beheer een kick-off waarin we onder andere het nazorgplan van te voren goed willen doorleven met Stedin, EDSN, CGI en het programma. Daarnaast is het belangrijk dat we bij Stedin effectiever overleggen en sturen met heldere dashboardinformatie.

Met de instap van Enexis zijn al redelijk wat kinderziektes weggewerkt en weten we beter waar de pijnpunten zitten. Dit zorgt voor vertrouwen in de instap van Stedin op 30 december.