Nieuws

IT-landschap EDSN verandert

EDSN staat voor een belangrijke uitdaging. We zitten middenin een transitie naar het in eigen beheer realiseren en beheren van systemen die aansluiten bij de vereiste wendbaarheid en flexibiliteit die nodig is voor de energietransitie. De bestaande systemen hebben moeite met de vereiste verandersnelheid in de energiesector.

Vroeger was er in de meterkast een meter met één telwerk. Daarna kwam het tweede telwerk: dagstroom en nachtstroom. Inmiddels zijn er zonnepanelen, laadpalen en gebruiken netbeheerders af en toe de accu’s van aangesloten auto’s om peak load in het netwerk op te vangen.

Meer efficiëntie met één centrale IT-infrastructuur

Deze toegenomen complexiteit vraagt veel van het netwerk en de IT-infrastructuur daarachter. Het is voor EDSN belangrijk dat DevOps teams zich kunnen richten op het ontwikkelen van functionaliteiten die waarde toevoegen, zonder dat zij zich druk hoeven te maken over waar deze functionaliteiten draaien en hoe deze gemonitord worden. Ook willen wij dat generieke functionaliteiten (die iedere applicatie nodig heeft) als centrale diensten aanbieden. Hiermee neemt de beheerlast van applicaties voor de DevOps teams af. Om dit mogelijk te maken wordt het IT Foundation Platform (ITFP) gerealiseerd.

We werken samen met de netbeheerders en IT partners om de toenemende datastromen samen te brengen in één centrale IT-infrastructuur en nieuwe applicaties te realiseren volgens de nieuwste inzichten (cloud native). Deze applicaties draaien op het IT Foundation Platform en maken gebruik van centrale generieke diensten (bouwblokken) die iedere applicatie nodig heeft, zoals identificatie & access, integratie en analytics.” Stephen Oostenbrink, Enterprise Architect

Kostenbesparing

Daarnaast zorgen we dat het platform zoveel als mogelijk out-of-the box voldoet aan privacy & security en compliance-eisen. Hierdoor neemt de beheerlast af voor teams en kunnen zij zich maximaal richten op het leveren van waarde voor de energiemarkt en kunnen de kosten op termijn dalen.

De ideale toekomst

Om in te kunnen spelen op de veranderingen in de energiesector zijn een wendbare organisatie en IT-landschap cruciaal. Het ideaalplaatje is dat alle applicaties  geheel draaien op het ITFP. Daarnaast zijn we getransformeerd van een regieorganisatie naar een softwarebedrijf. We hebben in-house DevOps teams die dagelijks werken aan oplossingen voor alle marktpartijen. Wij zijn dan in staat om snel en eenvoudig nieuwe functionaliteit in snelle korte iteraties, volledig geautomatiseerd continue te releasen naar productie en indien nodig volledig automatisch terug te draaien. Daar moet nog wel het een en ander voor gebeuren. Daarom is EDSN de komende jaren actief bezig met het moderniseren van verschillende systemen en het implementeren van het ITFP.

Deel dit verhaal:

Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn