Nieuws

Nieuwe capaciteitskaart beschikbaar van het elektriciteitsnet

Er staat een vernieuwde interactieve kaart van Nederland op de website van Netbeheer Nederland met uitgebreide gegevens over de capaciteit van het elektriciteitsnet. De kaart bevat real-time data van aanwezige en benodigde transportcapaciteit per voedingsgebied. Ook de wachtrij van verzoeken is te zien. De data is beschikbaar gesteld door de regionale netbeheerders. EDSN heeft deze data verwerkt en daarmee deze interactieve kaart gebouwd.

“Deze kaart is een mooie tool in de gereedschapskist voor het aanpakken van congestie op het elektriciteitsnet,” vertelt Erwin de Leeuw. Hij is Product Owner bij EDSN en heeft met zijn team hard gewerkt aan het bouwen van de interactieve kaart. De Leeuw: “Denk daarbij aan hoe de informatie wordt getoond, de verschillende functionaliteiten van de kaart en dat er in de toekomst makkelijk nieuwe informatie kan worden toegevoegd. Een ander team van EDSN heeft de ruwe data van de netbeheerders verwerkt tot bruikbare data voor de kaart.”

Transportcapaciteit en wachtrij inzichtelijk

De kaart geeft inzicht in de transportcapaciteit en de wachtrij, zowel voor afname als invoeding. Dit is gespecificeerd en gestandaardiseerd per voedingsgebied van de zes regionale netbeheerders. De Leeuw is enthousiast over deze stap. “De netbeheerders hebben samen duidelijke afspraken over de data gemaakt en houden elkaar scherp. Dit zorgt voor hoge kwaliteit van de data.”

De kaart wordt de komende tijd uitgebreid met meer informatie. Er komt in het komende kwartaal data van TenneT bij met capaciteitsgegevens over het hoogspanningsnet. Daarnaast wordt inzichtelijk gemaakt wat de planning van werkzaamheden van de regionale netbeheerders is in de voedingsgebieden en hoeveel vermogen er hierdoor bij komt.

Data voor de energietransitie

De kaart is openbaar beschikbaar, dus iedereen kan gebruikmaken van de data in de kaart. Voor grootverbruikers van elektriciteit, zoals de industrie en bedrijventerreinen, is dit erg waardevol. Zij hebben vaker last van de capaciteitsproblemen. Maar ook consumenten kunnen zien of het leggen van zonnepanelen met de hele straat wel een slimme keuze is. En naast dat de regionale netbeheerders deze kaart aanbieden, gebruiken ze de kaart zelf ook voor het beantwoorden van vragen van klanten.

De Leeuw is trots op het resultaat. “Het is met deze kaart heel transparant geworden welke elektriciteitscapaciteit er in Nederland is. Dat is een belangrijke stap in de energietransitie!”

Bekijk de nieuwe capaciteitskaart
Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn