Nieuws

Open data over zonnepanelen op EnergieLeveren.nl

Sinds maart 2024 staat op de website energieleveren.nl open data vanuit het Centrale Registratie van Systeemelementen (CERES). Op deze website kunnen consumenten en zakelijke gebruikers hun zonnepanelen en andere opwekinstallaties registreren. Op de pagina ‘Inzicht’ staan gegevens over de registraties, zoals aantal zonnepanelen per gemeente en het opwekvermogen in Nederland.

Jens Haakman, Product Owner bij EDSN, is betrokken bij de publicatie van de open data op energieleveren.nl. Hij vertelt enthousiast: ‘Het is een mooie stap in transparantie. Consumenten die hun zonnepanelen registreren, zien hiermee direct wat het oplevert. Zo laten we zien welke waarde het heeft.”  

Transparantie over data

De huidige open data is een eerste stap. ‘We zijn veel bezig met transparantie over data, maar we mogen niet zomaar alles publiceren. In verband met privacy en veiligheid is de data niet heel gedetailleerd,’ vertelt Haakman. Er zijn zowel landkaarten als tabellen in te zien, per gemeente en maand. Hij benadrukt dat dit een ‘minimum viable product’ is, maar de publicatie van open data blijft in ontwikkeling. 

Inzicht voor de energietransitie

Ongeveer 90% van de zonnepanelen wordt geregistreerd. Hierdoor geeft de data een goed beeld van landelijke trends, zoals de aanschaf van zonnepanelen en het totale opwekvermogen. Inzicht in het opwekvermogen in Nederland heeft ook voordelen voor de energietransitie. Iedereen kan deze data inzien en gebruiken voor analyses. ‘Als je weet waar zonnepanelen liggen, kun je daar mooie toepassingen voor maken,’ aldus Haakman. 

Bekijk de open data
Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn