Nieuws

Nu ook (thuis)batterijen registreren op EnergieLeveren.nl 

Naast zonnepanelen en andere opwekinstallaties, kunnen consumenten en bedrijven nu ook batterijen registeren op energieleveren.nl. Deze registratie is verplicht voor eigenaren van een elektriciteitsopslageenheid met een vermogen tot 1 megawatt en die zijn aangesloten op het stroomnet. De registraties worden verwerkt in het achterliggende centrale installatieregister CERES (Centrale Registratie Systeemelementen).

Eerder hoefden consumenten op energieleveren.nl alleen bij de registratie van opwekinstallaties een vinkveld aan te kruisen dat zij over een (thuis)batterij beschikten. Nu kunnen ze de batterij tot 1 megawatt apart registeren en alle details van de batterij invullen. Hierdoor komt er veel meer informatie beschikbaar over de energieopslag in Nederland. 

Betrouwbaar en veilig energienet 

Er komen elk jaar veel zonnepanelen, windmolens en inmiddels ook batterijen bij. Registratie van al deze installaties is essentieel. Erik Pieterse heeft als Product Manager bij EDSN meegewerkt aan de uitbreiding op EnergieLeveren.nl. “De verplichte registratie van batterijen gaat hand in hand met het realiseren van een beter energiesysteem,” vertelt hij in een interview aan Solar Magazine.  

Door eigenaren hun opwek- en opslaginstallaties te laten registeren, kunnen netbeheerders de impact van deze installaties op het net beter bepalen. In het kader van netrekenen kunnen zij bijvoorbeeld beter inschatten of uitbreiding of verzwaring van het stroomnet nodig is. Daarnaast kunnen transport- en capaciteitsproblemen op het net worden voorspeld en worden voorkomen.  

Daarnaast staat veiligheid voorop. Alle zonnepanelen en batterijen, die zijn aangesloten op het stroomnet, moeten voldoen aan Europese en landelijke eisen. Hiermee blijft het stroomnet veilig. Door verplichte registratie is er betere controle op de kwaliteit en veiligheid van de opwek- en opslaginstallaties in Nederland. 

Aantal registraties neemt toe 

Vrijwel alle zonnepanelen worden inmiddels geregistreerd op energieleveren.nl, bevestigt Pieterse. De registratie van batterijen neemt ook gestaag toe. Pieterse: “Wat betreft batterijen hebben we het nu over zo’n 700 registraties, maar daar is dus pas net mee gestart.”  

Meld hier je batterij aan
Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn