Verhalen

Hoe EDSN de Strangler Fig-methode toepast

In de tropen wikkelt de ficus zich langzaam om de stam van een boom, om vervolgens alle energie en voedingsstoffen genadeloos uit zijn gastheer te trekken. Een proces waardoor de boom uiteindelijk sterft, maar de ficus floreert. En: de ideale strategie voor het ontwikkelen, testen en implementeren van nieuwe, complexe systemen.

“Op meerdere gebieden passen wij de methode van de Strangler Fig toe”, vertelt Ronald van Hoesel, release train engineer bij EDSN. “Zo werken we met het Centraal Aansluitingenregister (C-AR). Een systeem dat al jaren meegaat en goed functioneert, maar inmiddels wel is verouderd. Kennis verdwijnt en er komen nieuwe toepassingen waardoor het steeds moeilijker wordt om dat programma te onderhouden. Er wordt nu gewerkt aan een modernere versie, maar voordat je zo’n systeem in gebruik kunt nemen, wil je zeker weten dat alles werkt. Gaat het mis, dan staat de BV Nederland volledig op zijn kop en dat wil je niet.”

Stap voor stap naar een nieuw systeem

Volgens de Strangler Fig-methode vervang je een oud systeem stap voor stap met nieuwe stukjes. “Momenteel draaien we volledig op het bestaande systeem. Elke keer als er een nieuw stukje af is, worden de resultaten vergeleken met data van het huidige systeem. Zijn de uitkomsten van beide systemen gelijk, dan wordt het bestaande stukje vervangen. Zo gaan we door, totdat het hele systeem is gemoderniseerd. Pas dan gaan we volledig over. We werken dus niet toe naar een big bang, met alle risico’s van dien, maar zijn continu bezig met een gecontroleerde overgang,” aldus Ronald.

Twee teams onderhouden het huidige C-AR, en twee teams richten zich volledig op het nieuwe systeem. “Het is een kwestie van eindeloos bouwen, testen en vervangen. Werkt een nieuw stukje niet goed? Dan draai je alles gewoon weer terug, en zoek je uit waar het misgaat. Technologisch gezien is het een veilige en stabiele manier van werken. Ideaal voor complexe systemen waar veel van afhangt. Maar, er zijn ook nadelen.”

Loslaten van het oude systeem

Want, zoals een ficus zijn wortels stevig om zijn gastheer slaat, en daarmee de boom uitschakelt, zo verdwijnt uiteindelijk ook het huidige C-AR. “Teams die met het huidige systeem werken, raken langzaam overbodig. Overstappen is niet eenvoudig, omdat het om een totaal andere manier van werken gaat; een compleet nieuw systeem. Naast het bouwen, zijn we dus ook bezig met omscholing. Je ziet dat niet iedereen zomaar de overstap kan maken, en dat levert soms emoties op. Het is belangrijk daar oog voor te hebben. Elke drie maanden voeren we gesprekken met alle teams, om te peilen hoe iedereen erbij zit. Het klinkt misschien overdreven, maar voor veel mensen gaat het om meer dan alleen een stukje software. Sommigen werken al jaren met het huidige systeem, dan is loslaten niet eenvoudig.”

Volgens Ronald is het belangrijk zorgvuldig te werk te gaan en te leren van fouten. “De Strangler Fig-methode past goed bij een organisatie als EDSN. Er hangt veel van onze data af. We kunnen het ons niet veroorloven dat het ergens misgaat. Op korte termijn gaan we deze methode ook toepassen bij de Centralisatie van Allocatie, Reconciliatie en Meetdata (C-ARM). De ervaring die we nu opdoen bij C-AR, kunnen we straks goed gebruiken.”

 

Deel dit verhaal:

Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn