Verhalen

IT’er anno 2024: impact maken en flexibel zijn

Volgens Release Train Engineer (RTE) Peter Kootjes vraagt de snelle groei van EDSN om extra aandacht voor teams en medewerkers: “We moeten efficiënt en wendbaar zijn. De markt ontwikkelt sneller dan wij kunnen werken en eigenlijk moet alles gisteren al af zijn. Persoonlijk vind ik die druk fijn, maar het moet voor iedereen leuk blijven.”

Bij EDSN begint alles met het stellen van de juiste vragen. Peter: “Wat willen we bouwen, met welk doel en hoe zetten we alles zo snel mogelijk in elkaar?” De organisatie heeft verschillende Agile Release Trains (ART’s). Peter is de RTE van de ART Congestiemanagement en System Operations. “We proberen bij te dragen aan het managen van congestie op het energienet.”

Werk met impact

Voorheen werkte Peter voor een grote webshop, maar hij wilde een baan met maatschappelijke relevantie. “De processen zijn hetzelfde, alleen de inhoud is anders. Bij de webshop was ik bezig met de vorm en werking van het winkelwagentje, nu ontwikkelen we software om congestie op het energienet tegen te gaan. Sla een willekeurige krant open en je ziet hoe belangrijk dat is. Dit is dus werk waarmee je het verschil kunt maken.”

Die drive om iets te betekenen, ziet Peter terug bij zijn collega’s: “Het is een dynamische organisatie, met hardwerkende mensen; wat mij betreft de belangrijkste voorwaarden voor een goedlopend bedrijf. Een hiërarchische organisatiestructuur past daar anno 2024 niet meer bij. Ik geloof niet in het ouderwetse plaatje van één baas, waaronder drie teamleiders, die vertellen wat er gedaan moet worden. Goede software bouw je samen. Het is de kunst om medewerkers genoeg vrijheid te geven hun ding te doen, maar dit wel te stroomlijnen.”

Peter waarborgt dan ook de autonomie van elk team: “Loopt iets niet goed, dan is het in principe aan het team om dit op te lossen. Ik kan als RTE wel helpen. Zo hebben we nu een team dat goed functioneert, maar te groot is geworden. Elke dag beginnen ze met een stand-up, waarin iedereen hun vorderingen deelt. Doe je dat elke dag met twaalf mensen, dan ben je wel even bezig. Ik heb nu geopperd de groep te splitsen, en we gaan onderzoeken of zij dat ook een goede oplossing vinden. Het is belangrijk dat iedereen meedenkt; dit soort zaken moet je met elkaar beslissen.”

Flexibele houding

EDSN is continu in beweging en die dynamiek verwacht Peter ook van zijn medewerkers: “Ze moeten wendbaar zijn en bijvoorbeeld zo’n splitsing van een team goed aankunnen. Ik denk dat zo’n flexibele werkhouding ook hoort bij een moderne IT-medewerker. Voor wie daar moeite mee heeft, is er coaching. Het wordt namelijk niet anders, dus je moet ermee leren omgaan. Samen kijken we dan wat er nodig is om het wel voor elkaar te krijgen.”

Om dit goed te leiden, is goede communicatie volgens Peter belangrijk: “Dus: elke verandering ruim van tevoren aankondigen en nieuwe informatie op verschillende manieren aanbieden: door erover te vertellen, erover te discussiëren en het op papier te zetten. Ik hoorde een leidinggevende eens zeggen: ‘Soms voel ik mij een Chief Repeating Officer’, en zo is het. Je moet continu herhalen wat de bedoeling is. Zorgen dat mensen echt onderdeel worden van de verandering. Op die manier kun je met elkaar een product leveren waarvan je uiteindelijk denkt: dit hebben wij gemaakt, hier staat een programma met impact gemaakt door IT’ers van nu.”

Deel dit verhaal:

Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn