Leren van het verleden, voor de toekomst
Toen Business Consultant Rick van Beek bij EDSN begon, werkten er nog maar dertig mensen. Het was een tijd van pionieren, zelf het wiel uitvinden en meebouwen aan een organisatie die nu een sleutelrol speelt in de energiemarkt. “Voor EDSN-begrippen ben ik een oudgediende”, lacht Rick. “Er is in korte tijd zóveel veranderd. Mijn werk draait om het vertalen van al die veranderingen naar concrete stappen.”

Ooit was de energiemarkt overzichtelijk: een paar grote partijen bepaalden de spelregels. Maar die tijd is voorbij. Rick: “Nieuwe wetgeving en technologische ontwikkelingen maken de markt toegankelijker voor meer spelers: van innovatieve dienstverleners tot consumenten die zelf energie opwekken. Dat vraagt om een fundamenteel andere manier van samenwerken. Waar beweegt de markt naartoe en hoe moet EDSN daarop inspelen?”
Europese regelgeving
Zijn focus ligt op de internationale ontwikkelingen. Rick: “Wat betekenen de nieuwe Europese richtlijnen voor ons? Nederland loopt achter op Europese energieregels en we moeten aan de bak om die achterstand in te halen. Neem bijvoorbeeld ‘energie delen’: in sommige Europese landen mogen consumenten hun opgewekte stroom direct delen met anderen, terwijl Nederland daar nog over discussieert. Ik probeer regelgeving te vertalen naar werkbare oplossingen.”
Daarnaast is Rick actief in Europese werkgroepen. “We werken samen met netbeheerders uit heel Europa om regelgeving op te stellen die boven de nationale wetten uitstijgt. Soms voelt het alsof we politiek bedrijven: iedereen heeft andere belangen, en wij proberen de Nederlandse positie zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Het draait om strategische keuzes: hoe zorgen we dat de regels ons helpen, in plaats van tegenwerken? Als je in Europees verband iets afspreekt, moet elk land het vervolgens implementeren. Dat is geen eenvoudige opgave.”
Gelukkig is Rick een goede verbinder. “Er zijn altijd verschillende belangen: netbeheerders, overheden, commerciële partijen. Mijn taak is om die bij elkaar te brengen en tot een werkbare oplossing te komen. Soms betekent dat compromissen sluiten, soms is er veel overtuigingskracht nodig. Je moet kunnen schakelen tussen de grote lijnen en de details. Mijn uitdaging is om collega’s en stakeholders mee te nemen in wat er speelt, zodat we gezamenlijk de juiste beslissingen nemen.”

Patronen uit de geschiedenis
Hij had het niet verwacht, maar zijn studie Geschiedenis komt hem nu goed van pas. “Ik dacht dat ik iets was gaan doen wat niets met geschiedenis te maken had. De energiemarkt gaat juist over de toekomst, over vooruitkijken. Maar ik had het mis. Geschiedenis gaat over patronen herkennen, verbanden leggen en begrijpen hoe ontwikkelingen elkaar beïnvloeden en dat is precies wat ik nu doe. Ik analyseer veranderingen in regelgeving, technologie en marktwerking en probeer te voorspellen hoe we daarop kunnen inspelen.”
Zijn historische kennis geeft hem ook inzicht in hoe landen omgaan met het energiebeleid. “De manier waarop landen hun energiemarkt inrichten, is historisch gegroeid”, vertelt Rick. “Frankrijk heeft bijvoorbeeld een sterke centrale aansturing, terwijl Duitsland meer federale autonomie heeft. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop we samenwerken. Ik zie parallellen tussen hoe beslissingen vroeger werden genomen en hoe organisaties nu werken. Veel vraagstukken zijn niet nieuw: ze hebben te maken met macht, belangen en samenwerking. Door te begrijpen hoe het vroeger ging, kan ik beter inschatten welke aanpak effectief is in de toekomst.”
Werk mee aan een duurzame toekomst
Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.
EDSN. Werk vol energie!
Bekijk onze vacatures