Kwartaalupdate Q2 2025

Op 19 en 20 maart vond onze Program Increment (PI) Planning voor het tweede kwartaal van 2025 plaats. Waar werken we bij EDSN het komende kwartaal aan?

We nemen je mee in dit verslag met een update per waardestroom (Agile Release Train) / Business Solution.

Business Solutions leveren waarde aan interne en/of externe stakeholders met betrekking tot één of meerdere operationele waardestromen. Ze geven een invulling aan één of meerdere NBility capabilities. Wat zijn alle Business Solutions? In het verslag benoemen we steeds de bijbehorende Business Solutions tussenhaakjes bij de waardestromen.

Eerst een korte terugblik

Wat is er afgelopen kwartaal opgeleverd?

Afgelopen kwartaal lag de focus voor veel teams op de livegang van Allocatie 2.0 Tranche 3. Ook is gestart met de eerste ontwikkelingen voor Tranche 4, ter voorbereiding op de Energiewet.

Daarnaast wordt hard gewerkt aan de Application Lifecycle Management, waaronder het Centraal Aansluitingenregister (C-AR) en de Centrale Registratie van Systeemelementen (CERES). Achter de schermen zorgen we bovendien dat steeds meer teams migreren naar een eigen AWS vended account. Zo borgen we dat teams standaard voldoen aan de EDSN security baselines. Ook is het nieuwe rollenmodel in Dienst Veilige Toegang live gegaan. Hiermee is een gelaagd autorisatiemodel geïntroduceerd met verschillende type rollen voor het inloggen op de systemen.

Westland Infra is als vierde netbeheerder live gegaan op het platform Centrale Ondersteuning Diefstal Energie (CODE). Bij congestiemanagement is de Cross-Platform Activatie release technisch afgerond. Met een nieuw algoritme kunnen hiermee flexbiedingen van verschillende handelsplatformen worden gecombineerd.

Tot slot is er veel aandacht voor het realiseren van waardestroom-overstijgende data-uitwisseling en het ontwikkelen van nieuwe datadashboards voor de netbeheerders.

Meer weten over de werkzaamheden van Q1 2025? Lees hier het volledige kwartaalverslag.

IT Foundation

Het IT Foundation Platform biedt generieke IT-diensten (capabilities) die door onze DevOps teams uit andere Agile Release Trains gebruikt worden. Alle applicaties en dataservices die op dit IT-platform draaien, kunnen probleemloos met elkaar communiceren. We blijven ons platform voortdurend verder ontwikkelen en zorgen dat we gebruiksvriendelijk en flexibel zijn.

Komend kwartaal wordt gewerkt aan de verdere doorontwikkeling van ons Cloud-platform en de onderliggende diensten. We streven ernaar de nieuwe AWS API Gateway technisch gereed te hebben en de nieuwe runtime (npe) op basis van EKS beschikbaar te stellen voor de eerste teams om hierop te landen. Daarnaast wordt er gewerkt aan de compatibiliteit van de ITF-diensten met deze nieuwe runtime, zodat de ITF-diensten ook binnen de nieuwe runtime beschikbaar komen.

We verhogen de security van ons platform met de implementatie van een Exit gateway. De Exit gateway versterkt de beveiliging van ons Cloud-platform door alle uitgaande communicatie te beschermen en ongeautoriseerde of schadelijke data-uitwisseling te voorkomen. In dit increment liggen de prioriteiten bij werkzaamheden op het gebied van compliancy en kostenbesparing. ITF zal zich richten op het ondersteunen van de teams die het platform gebruiken, zodat zij hun mijlpalen kunnen behalen, en op de migratie van teams naar ons platform en/of nieuwe diensten.

Levering

Aansluitingen & Marktdeelnemers
Dit kwartaal ligt de focus wederom op C-AR ALM, echter staat dit o.a. in dienst van Allocatie 2.0 Tranche 4. Om te beginnen wordt er gestart met het uitvoeren van een performancetest. Deze test richt zich op componenten in zowel het huidige C-AR Portaal landschap als in het nieuwe C-AR ALM landschap. Hiermee zullen eventuele knelpunten m.b.t. de maandelijkse berekeningen van de Standaard Jaar Volumes (SJ’s) in kaart worden gebracht. Deze SJ-berekeningen vormen onderdeel van Tranche 4, welke conform planning op 1 mei 2026 live gaat.

Vanuit C-AR ALM blijven we doorgaan met het schaduwdraaien van het Tarieven Register en het CER Back-end. Op verzoek van de Waardestroom Data Delen wordt er nog gewerkt aan een dataproduct t.b.v. het toestemmingenplatform.

Vanuit de operatie ligt de focus met name op het doorvoeren van noodzakelijke technische upgrades voor het C-AR, waaronder een Tibco-upgrade.

Zaakafhandeling & Serviceverlening Marktpartijen
Voor dit kwartaal hebben we weer mooie doelstellingen. Vanuit CODE gaan we bouwblokken maken voor rapportages, zodat we deze in het volgende kwartaal kunnen gaan bouwen voor de decentrale organisatie bij de RNB’s. Ook gaan we een voorstudie doen op het gebied van Contractloos.

Bij de Partners in Energie teams is de focus op de laatste verbeteringen van de nieuwe Partners in Energie (Bèta-versie) zodat het oude portaal volgend kwartaal uitgezet kan worden. De verbeteringen zitten daarbij vooral in het toegankelijk maken van support, tweetaligheid, feedback geven en het volledig beschikbaar maken van het centraal dataloket op de nieuwe site van Partners in Energie. Hierbij hebben we een sterke afhankelijkheid met de ART Data Delen op het gebied van het niet-marktpartijen register en de implementatie van DVT voor die doelgroep.

Op het gebied van Marktpartijen management  hebben we in dit kwartaal het doel om de data correct, compleet en tijdig in het Marktpartijen Register (MPR) te krijgen en zichtbaar te maken voor alle marktpartijen. De waarde zit vooral in de mogelijkheid om de data kwaliteit te verhogen en problemen te voorkomen. Bij leveringzekerheidsprocedures is datakwaliteit, bijvoorbeeld preferente partij registratie, van groot belang. Dat gaan we nu een hele stap verder helpen.

Verder ontwikkelen we een Minimum Viable Product (MVP) versie van de ticket-API van Partners in Energie. De leverancier ANWB wil hier als eerste op aansluiten. Dat moet de opmaat zijn voor meer marktpartijen die (beter)  willen aansluiten op de ticketdienst.

Als laatste gaan we verdere analyses uitvoeren op het proces rond overzetverhoudingen Grootverbruik. Dit als vervolg op de inzichten uit de geleverde rapportage.

Naast al deze business doelen hebben gaan we ook weer mooie stappen zetten op het gebied van technische stabiliteit en het control framework.

Allocatie & Reconciliatie

Allocatie 2.0
We werken in dit kwartaal aan de nazorg van Tranche 3 en gaan daarnaast vol aan de slag met het vervolg van Allocatie 2.0 Tranche 4. De functionaliteit voor Tranche 3 staat al live en de processen hebben ook al gelopen. Er zijn echter nog enkele restpunten die we zullen oppakken. Verder verschuift de aandacht steeds verder naar Tranche 4. Afgelopen kwartaal is er al een start gemaakt en is er veel voorbereid. Daar gaan we nu verder mee aan de slag.

TS057 Calorische Waarden Gasinvoeders
In dit kwartaal zullen we ook de functionaliteit voor TS057 “Informatie-uitwisseling Calorische Waardes gasinvoeders” afronden. Dit topic schrijft voor dat de calorische waarden van gasinvoeders, die eerst nog apart werden aangeleverd, aangeleverd worden samen met de relevante meetdata in hetzelfde meetdatabericht. Dit topic gaat in per 1 oktober 2025, waarna een duale fase start tot het einde van het jaar. Met de afronding in dit kwartaal zijn we op tijd klaar.

GDX
Met GDX (Gas Data eXchange) gaan we een vervanging neerzetten voor de Nexus-hub, die ooit als tijdelijke hub in het leven is geroepen. Via de hub verloopt al het verkeer rondom het WholeSale Gas proces. Dit kwartaal zullen we de nieuwe hub neerzetten en inrichten. Parallel kijken we naar de verschillende transitiescenario’s.

Daily Sync 2.0
In dit kwartaal is het doel de Daily Sync 2.0 klaar te hebben, zodat we kunnen gaan schaduwdraaien. Met de Daily Sync 2.0 sluiten we aan op de nieuwe registers en zorgen we ervoor dat de stamdata nog steeds beschikbaar blijft voor C-ARM.

Pilot “Samen wendbaar waarde leveren”
Met de invoering van de Energiewet verwerken we straks miljarden datapunten per dag. Dit is niet alleen een technische uitdaging, maar ook een verandering in hoe we samenwerken. Daarom gaan we samen met de regionale netbeheerders komende maanden aan de slag met een pilot, waarbij we een nieuwe manier van werken gaan verkennen. Het doel hiervan is nieuwe inzichten verkrijgen die waarde leveren én het neerzetten van een BizDevOps werkwijze. In dit kwartaal maken we hier een start mee.

Congestiemanagement (Flexibiliteitsmanagement)

VVL BritNed
Realiseren van een Verificatie van Levering (VvL) via de BritNet API. Dit doen we door het vergelijken van voorlopige nominaties (tijdens de activatie van een congestieoplossing) en definitieve nominaties (na het moment van levering) van de relevante marktpartijen (lees: Congestion Service Providers). Er wordt daarbij een ’trigger’ wordt geïntroduceerd om CSP’s die niet voldoen aan de afgesproken redispatch actie, te contacteren en te sanctioneren.

Deblokkeren onafhankelijke CSP’s door BRP (MFF/BAS topic TS048.C)
Neerzetten van randvoorwaarden om in het volgende kwartaal de connectie met MMC Hub te kunnen realiseren. Dit is de geprefereerde (eind)oplossing door Balance Responsible Parties (BRP’s) om het activatiebericht te ontvangen van aangeboden congestieoplossingen door CSP’s. De BRP’s kunnen hiermee deze activaties tijdig nomineren in hun E-programma en (onafhankelijke) CSP’s niet blokkeren op het moment dat zij flexibel regelbaar vermogen aanbieden.

Refinement tijd
Meedenken over de (technische) realisatie van nieuwe functionaliteiten op de volgende drie gebieden: Nieuwe Biedstructuur; Centrale Financiële Settlement (CFS); en het aansluiten van een nieuwe platform.

Meerdere ‘Trading companies’ op een aansluiting
Realiseren dat op één aansluiting meerdere CSP’s en aangelotenen/asset owners met verschillende producten (redispatch en capaciteitsbeperkingscontracten) tegelijkertijd actief kunnen zijn. Zo komt er meer flexibel regelbaar vermogen (liquiditeit) beschikbaar voor het oplossen van netcongestie.

Gereed voor ITF transitie Rollen en Rechten
Realiseren van nieuwe schaalbare en beheersbare rollen- en rechtenstructuur, zodat:

  • klanten eenvoudiger communiceren met het GOPACS Platform;
  • gebruikers de benodigde rechten hebben om hun taken uit te voeren;
  • gebruikers geen rechten hebben op instellingen die hen risico’s of configuratieproblemen kunnen opleveren.

Nulmeting bruikbaarheid nieuwe User Interface
Testen van de bruikbaarheid van de nieuwe User Interface (UI) van het GOPACS Platform. Hiermee kunnen we bepalen in hoeverre we een betere klantervaring kunnen realiseren tijdens het toetreden op het GOPACS Platform.

Schrijven naar M-AR
Automatiseren van geregistreerde prekwalificatie data van het GOPACS Platform naar het Markt-Activiteitenregister (M-AR). Hierdoor worden operationele efficiëntie, accuraatheid en schaalbaarheid verhoogd, terwijl kosten en handmatige werkzaamheden worden gereduceerd.

Realiseren registratie en afroepen Alternatieve Transportrechten
Realiseren van het registreren en afroepen van Alternatieve Transportrechten. Dit maakt het mogelijk om aangeslotenen transportrechten toe te kennen die deels door de netbeheerder worden bepaald. Dit is gericht op het feit dat:

  • zij congestie niet verergeren;
  • zij tot meer flexibel regelbaar vermogen kunnen leiden op het GOPACS Platform.

Gemiste invoeding
Vereenvoudigen van het melden van gemiste invoeding door CPS’s in het geval van afgesloten capaciteitsbeperkingscontracten. Hierdoor wordt het aantrekkelijker voor CSP’s om flexibel regelbaar vermogen aan te bieden op het GOPACS Platform.

Verhogen ontwikkelsnelheid door uitfaseren AXON
Ontvlechten van onderdelen van de kernapplicatie IDCONS naar aparte microservices. Dit leidt tot een toekomstbestendige (efficiëntere, effectievere, robuustere en flexibelere) applicatie.

Data inzichten op Redispatch mogelijk maken
Het realiseren van dataproducten en -inzichten, die een ‘event based’ dataverlading en -modellering kennen van announcements, congestieproblemen, netelementen en effectiviteitsmatrices.

Starten verhogen liquiditeit door ontsluiten en opdelen van ROP biedingen/orders
Beginnen met verhogen van beschikbaar flexibel regelbaar vermogen op het GOPACS Platform door:

  • het ontsluiten van ROP biedingen (Reserved power for Other Purposes: redispatch biedingen van > 60 MW) op het GOPACS Platform;
  • de mogelijkheid om deze ROP biedingen/orders op te delen in tijd en volume, zodat zij meer aansluiten op de omvang van kleinere congestieproblemen.

Live zetten microservice op het nieuwe EKS cluster
Opzetten van zogenaamde ‘blueprint’ als stap 1 van de totale migratie naar de infrastructuur van het IT Foundation platform. Dit vormt de basis voor de DevOps Teams om andere microservices te migreren naar de nieuwe EKS infrastructuur van ITF. Hierdoor gaat het GOPACS Platform draaien op het generieke bouwblok EKS, wat leidt tot meer schaal- en kostenvoordelen.

Pilot Blindvermogen Liander in Gelderland live
Realiseren van eerste registraties voor het product Blindvermogen: de eerste tender geplaatst, eerste biedingen en de eerste bieding gekozen. Hiermee wordt:

  • aangesloten op een concrete behoefte van netbeheerders op het gebied van Blindvermogen;
  • gestart met het gebruik van het product Blindvermogen op het GOPACS platform voor verdere ontwikkeling van het product.

System Operations (Installatie Management / Flexibiliteitsmanagement)

De ‘tech stack’ van CERES wordt toekomstbestendig herbouwd. Het doel daarvan is om de huidige ‘tech stack’ van het huidige register CERES (Centrale Registratie Systeemelementen) volledig uit te zetten en over te schakelen op de totale nieuwe ‘tech stack’ van het centrale Installatieregister. Dit kwartaal ronden we het herbouwtraject af. Het ombouwen en vervangen van de publieke GUI service is het sluitstuk van ALM-werkzaamheden.

We werken dit kwartaal aan een aantal vernieuwingen. Allereerst de mogelijkheid om elektriciteitsopslageenheden Type A (0,8 kW – 1 MW) te registreren via bulk upload functionaliteit door professionele derden (installateurs, wooncorporaties en aannemers) via energieleveren.nl. Dit heeft een positieve invloed op de juistheid en volledigheid van de data in het centrale Installatieregister.

Daarnaast werken we aan het beheer van elektriciteitsproductie-eenheden Type BCD (> 1 MW) via de centrale netbeheer GUI door netbeheerders. Hier kunnen zij het totale beheer voeren over het centrale Installatieregister (business solution Installatiemanagement).

Voor rapportages zorgen we voor de realisatie van events (Kafka topics) om basisgegevens van elektriciteitsproductie- en elektriciteitsopslageenheden Type A uit het Installatieregister te ontsluiten en te modelleren in het data lake Snowflake als bron voor rapportages over deze eenheden.

We consolideren twee bestaande API’s elektriciteitsproductie-eenheden Type A tot één API, die ‘CIM based’ is (lees: overeenkomstig het referentiemodel CIM (Common Information Model)).

Data Delen

Toestemmingvoorziening (Toestemmingen Management / Data Delen) 

Deze kwartaal ligt de focus bij de toestemmingvoorziening op het doen van een pilot met het delen van slimme meterdata. Aan het einde van dit kwartaal moet alles gereed zijn. Daarvoor zijn er een aantal onderwerpen waar we nog aandacht aan moeten besteden. De gebruiker krijgt inzicht en controle over de gegevens die we vastleggen om een koppeling tussen een persoon en een aansluiting te kunnen maken. Daarnaast gaan we een authenticatie optie aanbieden met een hoger betrouwbaarheidsniveau op basis van naam en geboortedatum.

Energiedata Portaal (Energiedata Levering) 

Er wordt verder gewerkt aan het Energiedata Portaal. Er wordt gebouwd aan het beschikbaar maken van besloten data. Partijen kunnen straks inloggen op het Energiedata Portaal om data op te halen die specifiek voor hen is klaargezet. We gaan de eerste usecases via het Dataportaal aanbieden. Daarmee hebben we de focus op het neerzetten van de eerste versie van het portaal. Aan het einde van het kwartaal hebben we dan een goede basis voor het ontsluiten van zowel besloten als open data.

De landelijke congestiekaart krijgt ook weer een update met daarbij het inzicht in de verandering van transportcapaciteit door de tijd.

Meetdataketen (Meetdata Management)

In het tweede increment gaan we TMR live zetten en zullen we gefocust verder gaan met Tranche 4. Op 1 januari 2026 dient er een oplossing beschikbaar te zijn om energie-deelnemers de mogelijkheid te geven met elkaar de veranderingen van Tranche 4 te testen, zodat we in de lente van 2026 echt live kunnen gaan. De overige capaciteit van Meetdataketen gaat naar de verdere modernisering van het landschap en uiteraard moet de ‘winkel ook gewoon open blijven’.

Data & Analytics (Dataproducten Ontwikkeling)

Binnen Data & Analytics zijn er drie belangrijke speerpunten voor dit kwartaal.

Tranche 3 is live, en daarmee is ook de behoefte aan inzichten van toepassing. Een belangrijk speerpunt is om deze rapportages nu definitief te implementeren met de juiste data.

De vraag vanuit externe (niet-marktpartijen) groeit, en ook daar hebben ze veel behoefte aan inzichten. We gaan zorgen dat er een dataset beschikbaar is voor omgevingsdiensten. Zij kunnen vanaf 1 juli 2025 conform wet bepaalde data aanvragen. Ook ontwikkelen we verder aan de capaciteitskaart elektriciteit. Ook gaan we ons voorbereiden op de capaciteitskaart voor groen gas.

Om de verdere groeiende vraag aan te kunnen hebben we een stabiel datalandschap nodig. Ook daar zetten we op in zodat we straks kunnen gaan versnellen. Het gaat daarbij om het implementeren van een rollen- en rechtenstructuur, maar ook de implementatie van diverse tooling (zoals Airflow).

Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn