Modernisering van C-AR landschap: extra focus op Allocatie 2.0 Tranche 4

Er zijn momenteel twee belangrijke trajecten gaande bij EDSN: de modernisering van het C-AR (Centraal Aansluitingen Register) landschap en Allocatie 2.0 Tranche 4. Om beide trajecten zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten, sluit Tranche 4 aan op een aantal registers die in het nieuwe C-AR landschap worden gerealiseerd.

Rob Hoogduijn, Product Manager van het C-AR, vertelt dat de modernisering van het C-AR landschap een cruciaal project is dat gericht is op het verbeteren van de schaalbaarheid en wendbaarheid van het systeem. Het programma Allocatie 2.0 Tranche 4 is noodzakelijk om de allocatieprocessen te verbeteren en te voldoen aan de eisen van de nieuwe Energiewet.

Rob: “Er is gekeken naar een optimum tussen de modernisering van het C-AR landschap en de vereisten van Tranche 4. Dit optimum ligt in het gebruik van een aantal registers, die zowel nodig zijn voor de processen van Tranche 4 als voor de bredere modernisering. Hierdoor hoeven we in het huidige C-AR landschap alleen maar een kleine technische aanpassing door te voeren en maken we al optimaal gebruik van het nieuwe landschap. Zo slaan we dus twee vliegen in één klap!”

Algemene aanpassingen in het C-AR voor Tranche 4

Een belangrijk onderdeel van Tranche 4 is de invoering van de collectieve slimmemeterallocatie (cSMA). Dit betekent dat de regionale netbeheerders dagelijks en achteraf de kwartierstanden van slimme meters mogen uitlezen, tenzij klanten aangeven dit niet te willen. Om dat te realiseren, moeten de validaties rondom het uitlezen van slimme meters in het C-AR aangepast worden. Dit gebeurt nu nog in het huidige C-AR landschap.

Daarnaast wordt de meetdataketen voor kleinverbruikaansluitingen geoptimaliseerd. Dit draait om het uitwisselen van data van energiemeters tussen netbeheerders en marktpartijen. Regionale netbeheerders worden verantwoordelijk voor de uitwisseling van gegevens, waardoor er minder berichtenverkeer zal zijn. Hiervoor maken we gebruik van registers in het nieuwe landschap.

Vernieuwing vier registers

Om de processen rondom slimmemeterallocatie en de meetdataketen te realiseren, zijn er vier registers uit het nieuwe landschap nodig. Dit gaat om:

1. Aansluitingenregister (AR): Dit register bepaalt welke allocatiemethode (profiel of slimme meter) van toepassing is op een allocatiepunt. Daarnaast wordt per allocatiepunt bijgehouden of de slimme meter uitgelezen mag worden voor de slimmemeterallocatie.

2. Marktactiviteitenregister (MAR): Dit register houdt bij welke marktpartijen op enig moment actief zijn op een allocatiepunt. Dit is voor de toewijzing van allocatie.

3. Tijdelijk Centraal Meetinrichtingen Register (T-CMR): Dit register geeft aan of een meter slim is en of deze kan worden uitgelezen voor slimmemeterallocatie. Dit register is een tijdelijke maatregel totdat alle regionale netbeheerders zijn overgestapt naar het reguliere CMR.

4. SJ-register (Standaard Jaarvolume Register): Dit register bevat de standaardjaarvolumes van alle allocatiepunten. Deze volumes worden gebruikt voor de allocatie geprofileerde aansluitingen (niet-slimme meters).

Naast deze vier registers is er nog een extra component uit het nieuwe landschap benodigd, namelijk het BPR (Business Proces Register). Dit is een nieuwe applicatie dat fungeert als een transactiedossier. Hierin wordt alles vastgelegd wat er gebeurt binnen het landschap van registers. Bepaalde informatie uit het BPR is nodig voor de toewijzing van allocatie.

Modernisering van het C-AR Landschap

Deze nieuwe registers hebben in de basis dezelfde functionaliteiten als in het huidige C-AR, maar aanvullend hebben zij een aantal extra attributen die nog niet in gebruik zijn. Deze kunnen worden ingezet zodra de nieuwe Energiewet ingaat.

Rob Hoogduijn benadrukt dat na de vernieuwing van deze vier registers de volgende stappen gezet worden in de modernisering van het C-AR landschap: “Er wordt onder andere nog een extra aantal nieuwe registers beschikbaar gesteld en de bestandsuitwisseling wordt naar een nieuw platform overgebracht.”

Tranche 4 is gepland om op 1 mei 2026 live te gaan. Om te zorgen dat de sectortesten van Tranche 4 op tijd kunnen starten, is de oplevering van de nieuwe registers op 1 januari 2026.

Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn