Kwartaalupdate Q4 2024

Wat is opgeleverd en waar werken we aan?

Op 18 en 19 september hebben we onze werkzaamheden voor het vierde kwartaal van 2024 gepland tijdens de Program Increment Planning. Er staan mooie releases gepland, waaronder de livegang van Allocatie 2.0 Tranche 3 op 1 januari 2025. Bekijk de video hiernaast waarin een aantal collega’s meer vertellen over Tranche 3. In dit kwartaalverslag lees je een terugblik van vorig kwartaal en waar we de komende tijd in alle waardestromen (afdelingen van onze operatie) aan werken.

Terugblik kwartaal 3 2024 

Er werd in het derde kwartaal van 2024 door veel teams gewerkt aan de livegang van Allocatie 2.0 Tranche 3. De nadruk lag hierbij op sectortesten van verschillende processen en functionaliteiten. Hier wordt ook in het vierde kwartaal verder aan gewerkt.  

Ook de modernisering van de systemen vraagt veel werk, voornamelijk voor het C-AR portaal en C-ARM. Teams van diverse waardestromen werken hier aan. 

In het derde kwartaal is het Business Proces Register (BPR) live gezet in C-AR portaal. Dit wordt in gebruik genomen als het Message Exchange Server (MES) live gaat. Dat staat voor dit kwartaal gepland. 

Op 1 oktober 2024, op de valreep tussen kwartaal 3 en 4, is project CODE live gegaan bij Liander. CODE staat voor Centrale Opsporing Diefstal Energie. De drie grote netbeheerders zijn nu over naar dit centrale systeem voor de afhandeling van energiefraude. Westland Infra staat op de planning voor 2025 en gesprekken met Rendo lopen.

Meer weten over vorig kwartaal? Lees het vorige kwartaalverslag.

Levering

Vanuit de waardestroom Levering – Aansluitingen & Marktdeelnemers (A&M) ligt de focus op Application Lifecycle Management (ALM), de modernisering van C-AR en ondersteuning bieden aan de livegang van Allocatie 2.0 Tranche 3. 

Vanuit ALM willen we doorpakken op het live zetten van de Message Exchange Service (MES), het nieuwe PUD. De desbetreffende berichten worden dan niet meer via Portaal Uitwisselings Diensten (PUD) uitgewisseld, maar via het MES. Daarnaast gaan we toewerken naar het koppelen van het C-AR Portaal aan de Dienst Veilige Toegang (DVT). Dit zal vooralsnog alleen van toepassing zijn voor de GUI-accounts. De webservice-accounts volgen later.  

Gedurende dit kwartaal gaan we het schaduwdraaien van het CER afronden en willen we het CER ook meteen aan de Dienst Veilige Toegang (DVT) koppelen. Ook hier zal dit alleen voor de GUI-accounts van toepassing zijn, de webservice-accounts volgen eveneens later. Het volgende onderdeel binnen C-AR ALM betreft het starten van het schaduwdraaien van het Tarieven Register. 

Dit kwartaal staat ook in het teken van sectortesten, kwalificaties en Go Live van Allocatie 2.0 Tranche 3. Hiervoor zal vanuit de C-AR-teams ondersteuning worden geboden en kwalificaties worden afgenomen op de Verzamel Verreken Verzoeken. En vanuit de operatie ligt de focus met name op het doorvoeren van noodzakelijke technische upgrades voor het C-AR, LVZ-testen, security-testen en uitwijk-testen. 

Vanuit de waardestroom Levering – Zaakafhandeling en Serviceverlening Marktpartijen (ZSM) zijn er een aantal focuspunten. 

De eerste mijlpaal hebben we inmiddels al bereikt: Liander is live gegaan met CODE en daarmee zijn nu de drie grote netbeheerders over. We gaan ons voorbereiden op Westland Infra en ook de gesprekken met Rendo lopen. De samenwerking met de fraudespecialisten van de RNB’s is heel prettig en constructief. In dit kwartaal gaan we daarom weer veel waarde toevoegen zodat de fraude teams nog beter kunnen werken. 

Ook op het gebied van Partners in Energie staan we aan de vooravond van een belangrijke mijlpaal. Op 16 oktober krijgen alle ca. 2.500 gebruikers van PiE en de ticketdienst de uitnodiging om over te stappen op de vernieuwde site. Dit biedt gebruikers een betere ervaring en dienstverlening op het vertrouwde ticketproces. En daarmee zijn we de eerste dienst van EDSN waarbij DVT (Dienst Veilige Toegang) als authenticatie wordt ingezet. We zijn nog niet helemaal klaar met de vernieuwde site. In dit kwartaal werken we daarom aan het account aanmaak en (organisatie)profiel beheer en zetten we het centraal dataloket over naar de nieuwe site. 

Ook gaan we door met de voorbereidingen om aansluiting op de ticketdienst mogelijk te maken via een API (voor de grotere marktpartijen met een eigen CRM-systeem) en de voorbereiding om marktpartij-marktpartij interactie mogelijk te maken binnen de grenzen door MFFBAS vastgestelde marktprocessen. Ook gaan we een fysieke themadag organiseren voor en met de markt om gezamenlijk te ontdekken waar de grootste behoefte ligt voor het doorontwikkelen van de ticketdienst. Deze zal begin volgend jaar plaatsvinden. 

Op het gebied van marktpartij en contactpersoon registratie verwachten we te komen tot de situatie dat het Marktpartijenregister en Dynamics in sync zijn en daarmee een langlopende epic af te sluiten. Het proces van marktpartijregistratie in combinatie met de servicedesk zou dan volledig correct en semi-geautomatiseerd moeten verlopen. Daarnaast faciliteren we in het Contactpersonenregister een nieuwe contactgroep voor het Verrekenproces Meetfouten Grootverbruik (IC252 als onderdeel van Tranche 3). 

Tot slot, vanuit de operatie zetten we de grondige verbeterslag door op het gebied van Migratie naar Azure Devops (80%) en testcoverage (95%). We schalen de effort af (van 50% naar 40%) die nodig is met betrekking tot stabiliteit, code kwaliteit, security en privacy volgens richtlijnen van EDSN. Daarmee doen we weer een stap in de richting van een normale verdeling van effort en dus meer ruimte voor business initiatieven. Een belangrijke doelstelling daarbij is het invullen van 75% van de opzet en het bestaan van het control framework.

Allocatie & Reconciliatie

Voor A&R staat dit kwartaal vooral in het teken van Allocatie 2.0 Tranche 3. In dit kwartaal worden de laatste zaken afgerond, maar wordt ook gestart met de transitie die nodig is vanwege de nieuwe processen die worden geïntroduceerd.  

In november zal een groot deel van de functionaliteit al naar productie gaan. De functionaliteit zit echter “nog achter de toggle”. Dat betekent dat er nog geen gebruik kan worden gemaakt van de functionaliteit. Dat kan, vanwege de sectorafspraken,  pas vanaf 1 januari 2025. 

Vorig kwartaal zijn we gestart met een met een service waarmee de regionale netbeheerders opgenomen standen kunnen valideren. Deze service levert voor een aansluiting de laatste stand op en een bandbreedte voor een nieuw op te nemen stand. Deze validatie helpt om mogelijke aflees- of invoerfouten bij bijvoorbeeld een meterwissel te voorkomen.  

Verder werken we binnen A&R ook aan de modernisering. We kijken niet alleen naar ons eigen landschap en hoe we dat kunnen moderniseren. We dragen ook bij aan de modernisering van C-AR. Dit doen we o.a. door de realisatie van DailySync 2.0 (nieuwe dataverlading voor stamdata). 

Data Delen

Toestemmingvoorziening 

Vanaf begin 2025 maken we samen met de waardestroom Meetdataketen een kleinverbruik intervalstanden dataproduct beschikbaar voor het delen van slimme meter data. Op basis van een toestemming die wordt gegeven door de energieconsument, kan dan het uitlezen van de slimme meter gestart worden door marktpartijen. Het beschikbaar maken van intervalstanden heeft grote waarde en is voor ons tot nu toe technisch de meest uitdagende usecase en iets waar we al lange tijd naartoe werken. Echt een mijlpaal dus! 

Een andere ontwikkeling met grote waarde is het via de toestemmingvoorziening beschikbaar maken van grootverbruik meetdata. Dit kan onder andere gebruikt worden in usecases zoals energyhubs, zodat er op bedrijventerreinen gekeken kan worden naar welke mogelijkheden er zijn om beter gebruik te maken van de beschikbare capaciteit van het net en samenwerking op dat gebied. 

We werken verder aan de admin functionaliteit waar we vorig kwartaal mee zijn begonnen. Zo kunnen we onze beheerprocessen verder verbeteren. 

Verder worden er een aantal verbeteringen doorgevoerd om verschillende onderdelen robuuster en gebruiksvriendelijker te maken, zodat we klaar zijn voor grotere aantallen afnemers, energieconsumenten en data-uitwisselingen.  

Dataportalen 

De landelijke congestiekaart wordt dit kwartaal verder doorontwikkeld. Er wordt informatie vanuit Tennet toegevoegd en gepresenteerd in een kaartlaag samen met de regionale netbeheerders. Dat geeft beter inzicht in de totaalsituatie. Ook wordt er informatie gegeven over de verschillende projecten die lopen voor capaciteitsuitbreiding. Inmiddels worden ook de eerste verbeteringen doorgevoerd op basis van gebruikersfeedback die via verschillende kanalen is binnengekomen.  

Verder zal er gewerkt worden aan het Energiedata Portaal, waarbij het kunnen ontsluiten van open data, de eerste milestone is. Aan het einde van dit kwartaal willen we een eerste versie hebben waar we met de verschillende netbeheerders dataproducten in kunnen zetten en kunnen doorlopen. Daarmee leggen we een goede basis om in het nieuwe jaar publiek live te gaan. 

Meetdataketen

Voor de meetdataketen zullen we in het vierde kwartaal onze BETA versie beschikbaar stellen voor partijen die het ‘oude’ TMR gebruiken. De nieuwe naam van de dienst is “Vastgestelde standen en volumes”. Tijdens dit gebruik zullen we valideren of alles werkt zoals het moet werken. Best spannend.  

Verder zijn we met de laatste afrondende werkzaamheden bezig van het Centraal-Meetinrichtingen Register (C-MR). Het is de bedoeling dat in 2025 de netbeheerders door middel van API’s meters  in het C-MR gaan registreren en wijzigen. Dit is een onderdeel van de modernisering van het C-AR. Het C-MR wordt uit het C-AR gehaald. 

Ook onderwater is MDK druk bezig om ervoor te zorgen dat het C-AR technisch uit meerdere losstaande registers gaat bestaan. Zo zijn we klaar om toekomstige veranderingen makkelijker en sneller door te voeren. 

System Operations

In dit kwartaal wordt binnen de waardestroom System Operations verder gewerkt aan het beheren en ontsluiten van structurele data van objecten en installaties in het centrale installatieregister CERES (Centrale Registratie Systeemelementen).  

De ‘tech stack’ van CERES wordt toekomstbestendig herbouwd. Dit kwartaal wordt gefocust op: 

  • het transformeren van de data service voor alle type elektriciteit installaties; 
  • het ombouwen van de publieke GUI energieleveren.nl; en 
  • het ombouwen van de netbeheer GUI voor het installatieregister. 

Data & Analytics

Voor de livegang van Allocatie 2.0 Tranche zorgen we ervoor dat diverse inzichten beschikbaar komen. Hierbij krijgen de netbeheerders inzicht in het reconciliatieproces voor grootverbruik telemetrie Elektriciteit. Het daadwerkelijk gebruik van deze rapportages vindt plaats na de livegang van Allocatie 2.0 Tranche 3. Dan is namelijk pas alle data beschikbaar.  

We zien ook dat het aantal maatwerkdataverzoeken toeneemt, hiervoor zijn we diverse processen aan het inrichten. Zo zijn we bezig met de voorbereidingen op het uitleveren van grootverbruik meetdata ten behoeve van de energy hubs. Ook ondersteunen we in de uitbreiding van de capaciteitskaart voor netcongestie. 

Dit kwartaal en de komende kwartalen investeren we in het verder inrichten van ons datalandschap. Hiermee maken we het landschap uniformer en stabieler. Deze nieuwe manier van werken zal ook worden gebruikt voor de nieuwe registers die we verwachten toe te voegen aan ons dataplatform in de volgende kwartalen. 

Congestiemanagement (GOPACS)

Dit kwartaal wordt gewerkt aan de volgende onderdelen bij GOPACS. 

Cross Platform Activation (XP)
Cross Platform Activation stelt netbeheerders in staat om van meerdere handelsplatformen tegelijk flexibel vermogen (liquiditeit) te verkrijgen om congestieproblemen op te lossen. We werken dit kwartaal onder andere aan het faciliteren van complexere communicatie met verschillende handelsplatformen in aparte microservices.  

Monitoring
Inrichten van monitoring van de applicatie d.m.v. technische en functionele dashboards om data gedreven beslissingen te faciliteren. 

Contract Sharing
Centraal inzage bieden aan de netbeheerders in door andere netbeheerders afgesloten Capaciteitsbeperkende Contracten (CBCs). Dit is een voorwaarde om als netbeheerders elkaars CBCs te kunnen afroepen in het kader van Cross-Operator afroep. 

Afroepen blindvermogen contracten
Realiseren van de mogelijkheid voor netbeheerders om blindvermogen contracten via GOPACS van andere netbeheerders op een uniforme wijze af te roepen.  

Optimaliseren ‘onboarding flow congestion market’
Het vereenvoudigen, verduidelijken en verbeteren van het registratieproces van nieuwe klanten (zowel CSP’s, aangeslotenen als netbeheerders) van het GOPACS Platform en achtereenvolgens vertragingen in het proces, vragen en incorrect ingevulde data te verminderen. In dit kader wordt onder andere gewerkt aan de connectie met bestaande registers (C-AR en het Markt Activiteiten Register) om daar data op te halen. Ook maken we een GUI design voor betere onboarding van deze klanten.

Beta versie announcement pagina
Realiseren van een visuele representatie op een interactieve landkaart van gepubliceerde congestieproblemen (announcements), zodat aanbieders van flexibel vermogen sneller inzicht hebben in voor hen relevante congestieproblemen. 

Improvement rolls & rights
Het herinrichten van e-mailfunctionaliteit om e-mailnotificaties aan en uit te kunnen zetten.  

Front End & user improvements

  • Realiseren van technische verbeteringen aan de front-end en zorgen dat we klaar zijn voor themaportalen en generieke webcontent bouwblokken.
  • Realiseren van gebruiksverbeteringen vanuit het KUGG (Key User Group GOPACS). 

Entry Gateway
Het migreren van twee testomgevingen voor de GOPACS-services domain naar de Entry GW van EDSN om te voldoen aan het informatiebeveiligingsbeleid van EDSN. 

Data inzicht (door de waardestroom Data & Analytics voor GOPACS)

  • Creëren van een trading en post trading rapporten;
  • Creëren van inzicht in van welke partijen wel/geen assets op een aansluiting zijn ontsloten in GOPACS met bijbehorend flexibel vermogen en welke grote CSP’s actief zijn in een geselecteerd geografisch gebied.

IT Foundation

Binnen de waardestroom IT Foundation (ITF) wordt er dit kwartaal gewerkt aan de verdere doorontwikkeling van ons IT-platform en het realiseren van nieuwe diensten.

Implementatie ondersteuning rollenmodel in Dienst Veilige Toegang, met als doel dit nieuwe model gereed voor go-live te hebben. Met het rollenmodel wordt een gelaagd autorisatiemodel geïntroduceerd dat bestaat uit een hiërarchisch model van verschillende type rollen (zoals organisatie- en dienstrollen). Met deze doorontwikkeling worden de dienstrollen beschikbaar gemaakt.

Met de ontwikkeling van de AWS landingzone is het nu mogelijk om teams te voorzien van een eigen AWS vended account volgens de nieuwe account-topologie. Hiermee borgen we dat teams standaard voldoen aan de EDSN security baselines, ze meer vrijheid (binnen gestelde guardrails) hebben om hun eigen infrastructuur te beheren, middels selfservice-functionaliteit (bijvoorbeeld op S3, RDS, MySQL, …) zelf diensten kunnen inrichten en we onze Cloud kosten beter inzichtelijk kunnen maken. Dit increment gaat ITF met de teams aan de slag om ze te ondersteunen bij het overstappen naar een eigen AWS account.

De ITF File Gateway dienst zal verder doorontwikkeld worden om de modernisatie van de Uitwissel Dienst (UD) volledig te kunnen ondersteunen. Waar de File Gateway nu de uitwisseling van bestanden tussen twee geautoriseerde partijen ondersteund, zal de ondersteuning van een gedelegeerde autorisatie aan de File Gateway worden toegevoegd. Dit maakt het mogelijk voor de UD om de File Gateway in te zetten voor bestandsuitwisseling, waarbij de autorisatie binnen UD wordt afgehandeld en niet in de File Gateway zelf.

In de afgelopen periode zijn de kosten voor het gebruik van ITF diensten merkbaar gestegen. Dit increment wordt gewerkt aan een dashboard om beter inzicht te krijgen in de kosten van de ITF diensten. hiermee geven we inzicht in hoe de kosten zich ontwikkelen en welke factoren hieraan bijdragen. Het doel is het realiseren van een toekomstbestendige oplossing voor beter kostenbeheer en het enablen van de waardestromen en teams om hier zelf eigenaarschap van te kunnen nemen.

Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn